Blogg för Elsas arvingar i släktarbete

Så det kan vara. Vad skulle Elsa tycka om allt det här. Skulle hon har trott på sagorna att man kunde se på små människor och allt möjligt i en platt fyrkant. Bilder från hela världen och bilder som rör sig. Men det mest imponerande skulle vara att all kunskap skulle komma upp inne i fyrkanten. Nästan vad som helst kan hända.
Det jordnära vardagliga arbetet, kunskapen om att överleva, glädjen för det lilla i tillvaron har dragits bort i vår värld. Dessa två förhållningsätt till livet är skillnaden mellan nu och då.

Blogg 29/7 2021

Om sannolikhet eller till folkbokföringen
I mitt arbete med att finna en koppling till en släkting där vi har hög Cm tillsammans och troligen samma ursprung blev en del av reaserch att fånga upp en morbror till släktingen och försöka finna några ledtrådar. Känt var att morbrodern som var känd i landet för sitt kunnande och sitt sätt att uttrycka sig i media. Internt också för ett något osunt leverne med allehanda saker. Information fick jag av släktingen att det fanns två barn till morbrodern i olika konstellationer. I mitt letande i arkiv och register hittade jag att morbrodern hade haft ytterligare en familj och tre barn till. Alltså hade min släkting tre kusiner till. När min släkting inte är bosatt i Sverige utan utrikes och talar ett annat språk och mån om sin integritet blev detta en het potatis. Jag fick förfrågan att säkerställa uppgifterna. Igen kollade jag, namn stämde, födelsedatum stämde, platsen var Stockholm, tidsmässigt stämde det med övriga förhållanden. Jag gjorde också en koll på vad barnen fanns om det blev ok att kontakta dom och eventuellt få mer information. Taggad ringde jag folkbokföringen. Väntade en halvtimme fick sedan prata med en handläggare.
– Nä den personen finns inte här. Hittar ingen med det namnet, blev svaret.
– Han utvandrade på 80 talet sa jag.
– Få titta i tidigare register, blev svaret
– Hittar inte någon med det namnet, ska fråga en kollega
– Sök på hans barn sa jag. Vad heter fadern till den och den.
– Då kom första träffen. Barnet, en av de tre sist funna stavar efternamnet som det ska men fadern stavar på ett annat sätt som låter lika.
– Faderns födelsedata stämmer säger den ena handläggaren. Dog han 2016 säger hon. Nä han dog på 80 talet utomlands säger jag fullt övertygad om detta.
– Kan han ha återvänt inkognito från de döda och levt sista tiden i Sverige tänker jag. Eller vad finns förklaringen. Efter mycket letande och resonerande om möjligheter och förklaringar, löste det sig. Det osannolika uppenbarade sig när det kollades i äldre dokument. Det fanns två st med samma namn och födda på samma dag och år och nästan samma plats. Vad är sannolikheten för detta. Varför den ena ändrat sitt namn på ålderns dar, vilket gjordes ,var kanske att inte blandas ihop med min släktings morbror som förmodligen googlades en hel del när internet bredde ut sig och oönskade kontakt uppstod. Så nu var detta utrett. Inga ytterligare kusiner.
Denna historia är typisk för min släktings morbror som var känd för sina humoristiska kåserier. Ibland överskrider verkligheten faktiskt fantasin.

Följ mig

Få nytt innehåll direkt till din inkorg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.