GnetterydsBloggen

Har som ambition att blogga någon gång i veckan. Bloggens innehåll fokuseras på släktforskning och Elsas arvingar.

Även gästbloggare är välkomna.

Gnetteryd 27 November
Var ett tag sedan bloggen uppdaterades. har införskaffat kunskaper om släktforskning på Universitet i Göteborg. 15 poängskurs i släktforskning. Detta hoppas jag ska föra forskningen framåt. Många intressanta föreläsningar samt litteratur.
Har även en avstickare på denna site som handlar om min morfar. Emil Vinberg 1899- 1961. Minns han som en trygg stor person som gärna spela gitarr och sjöng. Har börjat skriva om hans moder Hildegard. fadern okänd. Hittade notisen om att morfar blev dömd till fem månaders straffarbete för uppvigling samt misshandel av tjänsteman. Vad i bestod uppviglingen av, det borde inte vara något ensamjobb, vem uppviglade han och i vilket syfte. Svaret finns troligen på riksarkivet i Lund.

Gnetteryd 6 oktober
I dag den 6 oktober 1843 gifter Elsa Matsdotter sig för andra gången. Nu med drängen Johan Svensson. Hon har fött fyra barn varav två avlidit innan ett års ålder. hennes första man Smeden Anders Petersson avled året innan efter åtta års äktenskap, 50 år gammal. Johan är jämngammal med Elsa. Nu börjar nästa resa. Tretton år senare föds min mormors mor. Hedvig

Gnetteryd 15 september
När du sitter där i din himmel Elsa kan du med gott samvete titta ner på dina arvingar. De finns nu både i Amerikat och Sverige. De flesta har levt ett tämligen gott liv. Några har deltagit i de krig som varit efter din bortgång. Både första och andra världskriget, samt anhöriga till dina arvingar också i Korea och vietnamkriget. Det är först nu senare delen av 1900 talet och de sista 20 åren som det har blivit möjligt att gå till högre studier. Dina arvingar har framför allt varit arbetande medborgare. Några äventyrare som blivit omskrivna finns också.
Tittar man lite närmare på dina arvingar så finns det några fantastiska människoöden. Många gånger tar det tid att hitta allt men väl där är det upplevelser som slår de flesta Hollywoodfilmer. Hoppas kunna hitta fler av dina arvingar och berätta om dom på denna webbsida som är tillägnat dig. Hittills har det varit mest jordbruksarbetare, industriarbetare, några gav sig ut på sjön. Dina brors söner ställde till det med rättvisan, men det vet du redan. De fick ett gott liv till slut och likaså deras arvingar.
En blev musiker, en hyllad lärare av högsta rang och en är polis i New York, en tillhörde sverigeeliten i maraton för 84 plus åringar. Två journalister, ett flertal lärare på olika nivåer i Sverige. Ovanligt många var skomakare , ett yrke som inte är vanligt i dessa tider. En är professor i USA.
Detta är början, det finns fler som väntar på att bli upptäckta. Läs om biografierna och historierna på denna sida

Gnetteryd 19 augusti 2019
Rosa Molin var syster till Ebba Molin som ingick äktenskap med Victor Winberg, barnbarn till Elsa Mathsdotter. Således är inte Rosa inne i släkten av arvingar. Hon är inte ens ingift men spelar en stor roll ändå för Victor och hans familj. Rosas stora sorg i livet var att hon var barnlös. Hon flyttade hemifrån redan som fjortonåring till Falköping där hon ingick i tjänstestaben åt en Kapten som tillhörde regementet i Skövde.
Efter några år flyttar hon till Göteborg. Vid arton års ålder emigrerar hon. Efter några år i Amerika återvänder hon. Vad som hänt i USA är ännu inte efterforskat. Hon livnät sig i Göteborg som piga. Hon arbetar under några år ihop till en ny biljett.
Därefter återvänder hon till USA. Hon står nu som både läs och skrivkunnig i engelska på emigrantpappren.
Hon träffar den något yngre och stilige Howard Munsell. Rosa är nu över trettio år och förväntansfull på att få barn. Det blir inte så. Men nöden har ingen lag. Rosas syster i Sverige Victors fru Ebba har ständig kontakt med varandra. Victor och Ebba hankar sig fram i Göteborg. Livet är tufft och hårt, de har fem barn, tätt födda inom tio år.
Vilken den största drivkraften var är svårt att avgöra för adoptionerna. Var det Rosas längtan efter barn eller ett försök att hjälpa sin syster i en besvärlig tid. Förmodar att det var en kombination, men att drivkraften efter egna barn var dominerande. Det kan ha varit så att Howard var den som inte var fertil. Skulle Rosa accepterat detta eller gått sin egen väg?
21 juni 1910 anländer Ebbas två äldsta barn med sin kusin till New York. (Läs även den fiktiva historien om sista natten på båten innan framkomsten till New York av Tina Perry på hennes blogg)
Åtta år senare anländer Allan Winberg då elva år, ensam utan någon följare över Atlanten. Allan byter så småningom namn till Howard efter sin styvfader.
Fortsättningen kan läsas på Biografier och historier under rubriken ”Två systrar tre adoptioner.”

Gnetteryd 10 Augusti 2019
Elsa Mattsdotter denna sidas huvudperson och referens levde ett liv som idag skulle ev leda till utbrändhet eller någon annan diagnos. Framför allt som ung innan giftermålet. Hennes föräldrar trätande om Elsas mormors rätt till omhändertagande på ålderns höst enligt domboken. Pappan Mattis styrde familjen med järnhand. Elsa tog med stor sannolikhet hand om de mindre barnen i familjen efter att hon sett sina två äldre syskon avlida i yngre år av sjukdom. Ett stort ansvar vilade på henne i en tidig roll som mamma. Barndomen var å andra sidan på den tiden inte så lång som idag. Tidigt fick man börja slussas in i vuxenvärlden. Tveksamt om hon var läskunnig. Hon växte upp med sin närmaste lillebror Sven. Han var tre år yngre än Elsa. Dagen innan Sven fyller elva år gör han något som förmodligen inte är acceptabelt för Mattis. Han slår ihjäl sin son i uppfostrande syfte. Finns ingen anteckning om brott i husförhörslängder eller annat dokument. För Elsas del måste det vara hårt att se sin lillebror bli ihjälslagen. Några månader senare hostar Mattis ihjäl sig i en svårartad lunginflammation. Döden var ständigt närvarande. Elsa får en styvpappa som troligtvis gifter bort henne fem år senare med en tjugo år äldre man. Hon får senare leva med rykten och rädsla från sina tre mindreåriga bröder. De är i ständig konflikt med rättvisan. Döden kallar åter igen när Elsas yngsta bror blir åtalad för mord. Allt detta står hon ut med. Finns ingen plats att bearbeta något. Idag skulle hon fått stöd gått i terapi mm. Då för 170 år fick man stå ut, tiga i det tysta och hoppas på något bättre.

Gnetteryd 29 juli 2019

Inte kunde Elsa tro att hennes arvingar skulle spridas över landet och till andra sidan jordklotet. Att de åkte till USA visste hon eftersom hennes bror och brorsbarn lämnat landet innan hennes bortgång. Men att två av hennes barn med familjer också emigrerade hade hon nog inte räknat med. Nu blev det så. Många blev det. Med dagens teknik är det mer konstigt om man inte får svar än om man får det, helst inom det snaraste. Kan tänka mig Elsa vänta på brev från sin lillebror Carl långt därborta i Peabody nästan mitt i vilda västern. Inbördeskriget var slut och hjulen började snurra igen i Amerikat. Ännu hade inte slaget vid Lille big horn varit, där sjunde kavalleriet utplånades utom den ordonnans som sändes tillbaka innan slaget började. Jesse James hade just fått fart på tågråneriet, något helt okänt i landet Carl kom ifrån. Han måste ha varit tuff, anpassningsbar och lärt sig snabbt. Hans arvingar finns spridda runt USA. Deras historia måste också berättas bakifrån, varifrån de kommer. Deras anfader en dödsdömd mördare som blir benådad av kungen, en bråkstake, slagskämpe van vid hårt arbete. Inte konstigt han byter namn.

Släkt var det här

Tell Me Your Family Story

And I'll Tell You Mine

%d bloggare gillar detta: