Carl Gustav (Gus Carlton) Carlsson 1889-1964

Carl Gustav och Hilda var kusiner. Hilda var 17 år äldre än Carl Gustav. Deras mormor hette Elsa Mathsdotter. Hildas mamma hette Ingrid-Marie och Carl Gustavs hette Hedvig, de var systrar. Ingrid-Marie flyttade så småningom till Göteborg där hennes barn växte upp. Hilda födde med tiden elva barn. Det näst äldsta hette Rosa. Det skilde bara fem år mellan Carl Gustav och Rosa.


Carl Gustav föddes 1889 efter att Hedvig förlorat två av sina barn under en och samma vecka i juni 1887. En i mässling och en i lunginflammation. Kan tänka mig att Carl Gustav och även hans bror Thorvald som föddes året efter omhuldades lite specielt, fick kanske lite mer uppmärksamhet än vad som var menat. Vid 20 års ålder bor Carl Gustav själv i Karlskrona han står som 2 klassens sjöman i eldare kompaniet. Ett hårt fysiskt arbete. Troligen var CarlGustav stark fysiskt han utbildade sig också till dykare.

Vad som fick han att flytta till Göteborg är bara en spekulation men tänkas är att han var nyfiken på livet ville se mer av världen än Karlskrona. I Göteborg arbetar han som dykare. Han tog kontakt med sin kusin Hilda och hennes familj samt blev förälskad i hennes dotter Rosa. Rosa var bara 19 år när de gifte sig. Två veckor innan bröllopet föder Rosa deras första barn, Kurt Arnold Leonard Waldemar 1914-09-12. Bröllopet stod 26 september och var ett borgeligt bröllop. Detta på grund av åldersdispans för Rosa. Se bild av familjen i fotoalbummet

1910 hade Rosas äldsta syster emigrerat till USA. Deras föräldrar Hilda och Anders Tornberg hade samma tankar. Anders hade flera syskon som emigrerat tidigare. Han hade även gjort några kortare visiter tidigare till USA.

Hilda föder ett sladdbarn i feb 1917, hon var då 45 år. Anders fader dog någon vecka innan barnet kom till världen. Var detta möjligheten att emigrera om arvet efter Anders fader utföll med pengar. Kontakter fanns redan i USA.

Äldsta dottern Elsa var redan etablerad och gift i USA, Rosa var gift och hade familj. De bägge sönerna befann sig i svenska flottan som sjömansgossar. Kvar var dottern Astrea samt det nyfödda barnet.

Carl Gustav och Rosa tar hand om barnet när Anders och Hilda samt Astrea åker över till Usa i Juni 1917. Några månader senare finner jag Carl Gustav och Rosa med det då drygt halvårsgammla barnet på en passagerarlista till new york. De ska troligen lämna barnet till Hilda. Något händer och de återvänder till Sverige. Barnet får namnet Barbro och adopteras av Carl Gustav och Rosa. Det blir ytterligare ett barn som föds den 7 Juli 1918. Hon får namnet Sylvia. Kallas för Siv.

8 januari 1919 lämnar familjen Göteborg för att resa till Oslo och sedan till New York. Släkten väntar i USA. Alla var i Brocktown. Brocktown var USA:s skocentrum. Där hade det tillverkats skor sedan inbördeskriget. Många svenskar var det som fann sin hemstad här. Så inte Carl Gustav och Rosa. De hyrde ett hus på landet, en farm ca 2.5 mil utanför Brocktown.

1926 dör Hilda och familjen Carlton som de nu heter flyttar in till Brocktown. Barbro växer upp som en dotter till Carl Gustav och Rosa. 1934 lämnar Barbro USA efter att fött en dotter som adopteras bort i Sverige. Fadern är okänd. Barbro får jobb hos Carl Gustavs syster Ebba och hennes man i Karlskrona. Carl Gustav har olika yrken, jordbrukare, byggnadsarbete, maskinist, dykare. Rosa står som kock på restaurang, möjligt att hon arbetar på”swedish bakery”. Siv gifter sig och Kurt eller Arnie som han kallades deltar i andra världskriget som sjöman.

Carl Gustav och Rosa skiljer sig. Rosa gifter sig med Harold Wait 1944 och Carl Gustav med Evelyn Dacota. Evelyn har en son sedan tidigare. Carl Gustav adopterar sonen som sin egen son. Denna pojk född 1932 heter Warren Leo Arenburg efter sin biologiska fader. Warren får nu namnet Carlton. Warren deltar i Koreakriget och blir krigsveteran. Han efterlämnar två barn som bär namnet Carlton. Han dör 2004 ligger begravd på en kyrkogård för krigsveteraner.

från vänster Barbror Rosa Siv- Carl Gustav och Kurt Arnold (Arnie). I slutet på 20 talet

1948 återvänder Carl Gustav till Sverige och Karlskrona på besök. Min moder som då var 26 år får erbjudandet att följa med Carl Gustav till USA. Hon tackar nej. Rosa var på besök med Harold I Karlskrona och Sverige på 60 talet och besökte då bl.a Barbro som bildat familj. Hennes man jobbade som busschaufför åt Carl Gustavs systers (Ebba) man. Så gjorde även Rosas bror Leonard när han återvänder från USA någon gång på senare delen av 1920 talet. Men det är en helt annan historia

Lillebror Torvald Carl Gustav och Svågern Emil (Min morfar)

Efter mycket letande fick jag kontakt med Astreas barn barn. Vi har nu kontakt på facebook. Carl Gustavs son kurt gifter sig med Paulin Zidalls, de får en dotter. jag har kontakt med Paulins bror son som mins Kurt som en trevlig musikalisk person. Ev lever kurts dotters man, troligen i florida. Deras son dog 1993.

Under våren 2018 kommer ett mail från USA som frågar om jag vet något om Carl Gustav. Det visar sig att det är en dotter till Warren leo Ahrenburg. Warren fick namnet Carlton eftersom Carl Gustav adopterade honom vid giftermålet med Dacota. Hennes efternamn Mary Carlton Power kommer från Carl Gustav vidare från hans fader i den blekingska landsbygden.

Dacota -Carl Gustavs andra fru

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Släkt var det här

Tell Me Your Family Story

And I'll Tell You Mine

%d bloggare gillar detta: