Elsa Mathsdotter 1814-1887

Elsa Mahtsdotter föddes 8 december 1814 i byn Höryda Tving socken i Blekinge. Föräldrar var Stina Nilsdotter född 11 feb 1791 och Mats Jönsson född 8 juni 1781. Hon var nr 3 i en syskonskara på 8 barn men blev äldsta barnet eftersom de två äldre barnen dog tidigt. När Elsa var 15 år dör hennes fader och modern Stina Nilsdotter gifte om sig med Sven Hansson från Fridlevstad. Brölloppet var 18 juni 1830. Elsas moder var då 49 år och några fler syskon var inte i antågande.

Barndomen var traumatisk. Föräldrarna låg i gräl om Elsas mormors rättigheter till försörjning. Fadern var inställd till tinget ett antal gånger om marktvister mm. Hennes äldre syskon dog unga samt att fadern hann slå ihjäl Elsas bror Sven i uppfostrande syfte vid elva års ålder, dagen innan han skulle fylla år. Elsa var vid denna händelse 14. Ett år senare dör fadern i lunginflamation. Han hostar ihjäl sig enligt dödsboken. Hon får sedan en styvfader som inte blir omtyckt av hennes bröder. Troligt att Elsa får ta ansvar för sina syskon eftersom hon är äldst.

I dec 1833 när Elsa är nitton år blir hon gift med den 22 år äldre fd bysmeden Anders Petersson och flyttar till Gnetteryd. Nio år senare och tre barn dör Anders.

Elsas Barn med Anders var.
Åke Andersson 1834
Anna Maria Andersson 1838
Peter magnus Andersson 1842 som dog under sitt första år.

Året efter Anders död gifter Elsa sig med drängen Johan Svensson. Deras äktenskap varar livet ut. Tillsammans får de 5 st barn

Ingrid Marie 1844
Carl 1846
Mattias 1849
Sven som dog innan ett år 1854
Hedvig 1856

Elsas bröder blir en skröna på bygden. De får med all sanolikhet ett rykte som våldsamma. Carl och Nils blir åtalade för mord och påhop på styvfadern samt äldsta brodern Jöns för hälleri. Detta påverkar förmodligen Elsa och hennes familj. Ryktet var viktigt på den tiden. Se vidare om mordet i Bråstorp och biografierna om hennes bröder. Den kontext som Elsas befann sig i var inte helt till hennes fördel.

Elsas moder Stina dör 80 år gammal 20 dec 1869.
Elsa och Johan hinner bo både i Gnetteryd och Bråstorp i Tving, innan de 1877 flyttar in till Karlskrona. De får bo hos Hedvig, Elsas yngsta dotter som gift sig och bildat familj.

Från det första barnet i det nya äktenskapet till det sista skilde tolv år. Den äldst och yngsta barnen var flickor. Trots åldersskilnaden höll de kontakt med varandras familjer. Den äldsta dottern Ingrid Marie flyttade till Göteborg. Ingrid-Marie födde fem barn. Elsas yngsta dotter Hedvig (1856-1945) levde sitt liv i Karlskrona. Det näst yngsta barnet av Hedvigs skara var min mormor. Hon döptes också till Elsa.

Den 16 April 1887 dör Elsa i lunginflamation de bor då fortförande hos Hedvig i Karlskrona. Elva år senare dör Johan av cancer och kronisk magkartarr som fattighjon på fatighuset i Karlskrona.

Elsa Mahtsdotter blir avstampet i denna släktberättelse. Från Elsa går jag framåt i tiden och många intressanta historier och berättelser uppenbara sig. 
Elsa fick uppleva hur hennes bror och brorsbarn samt en hel del barnbarn och barnbarns barn emigrerade till USA. 
Av hennes barn hamnade en i Göteborg, en i Skåne, en i Långasjö och en i Karlskrona.
Mycket återstå att finna. Vem kunde tro för tvåhundra år sedan att det skulle forskas om vad som hänt Elsas arvingar. De finns lite överallt i Sverige samt spridda över USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Släkt var det här

Tell Me Your Family Story

And I'll Tell You Mine

%d bloggare gillar detta: