Hildegard Vinberg

1871-1946

Hildegard är inte en direkt arvinge till Elsa Mathsdotter. Hennes son Emil gifte sig med min mormor och blev på detta sätt involverad som min morfar. Hennes historia är värd att berätta.

Att få gå i skolan blev en rättighet för alla 1848. Även om alla barn hade rätt var det alltid några som gick halva dagar eller var hemma för att hjälpa till på gården, vid denna tid. Att ha ett handikapp var inte lätt. Dessa barn hölls ofta undan visades inte och var väl mer behjälpliga i hemmet. Hildegard föddes 8 juni 1871 så småningom upptäckte man att hon var döv. Vet inte om hon var helt döv eller hade lite hörsel eller orsakad av skada eller sjukdom. Det var uteslutet för henne att gå i vanlig skolan. Dessutom på landet där hon växte upp med sina föräldrar, Carl Johan och Karin och sina två syskon, Emil och Anette. Carl Johan hette Svensson från födseln men bytte av någon orsak till Vinberg . Han var född i Fridlevstad 1842 gifte sig med Johanna Månsdotter från ”Ettero” Ronneby född 1840. 1863 ingick bagargesällen Carl Johan giftermål med pigan Johanna efter skriftligt samtycke av Johannas fader Måns Andersson. Bröllopet stod i Jämjö. Två år senare 1865 föddes Emil fyra år senare Anette och 1871 föddes så Hidegard.

Hildegard lärde sig kommunicera med världen, hur det gick till och var det skedde har det spekulerats i. Jag har inte funnit henne i Malmö dövskola som är den som hon borde ha gått i.
Det fanns en dövförening i Karlskrona och de kan ha fått hjälp därifrån.

Hildegard var stilig, rak i ryggen och rena drag. Uppvaktning borde det ha varit trots hennes handikapp. Hon kommunicerade med sin syster och son och gjorde sig förstådd, dels med tecken men också genom att läsa av läpparna. Dessutom var hon synsk och såg varelser och andar lite överallt.

1897 var Hildegard 26 år. Hennes moder och bror hade drabbats av tuberkulos och avled bägge på hösten. Ett hårt slag för Hildegard, som nu hade sin fader och syster kvar. Carl Johan hade det svårt med jobb samt att försörja två vuxna ogifta döttrar.
Två år senare var Hildegaard gravid. Enligt en utsaga av hennes barnbarn blev hon våldtagen i fabriken hon arbetade i. (Tobaksfabriken Karlskrona) Annandag jul 1899 födde Hildegard en son vid namn Emil. Fadern okänd. Kan tänka att det var efter sin bror barnet fick namnet Emil.

Emil växte upp och vid ca 12 års ålder flyttar Hildegard och Emil till Malmö, till kvarteret Carl. Det är troligtvis nu som Hildegard utbildar sig till hattflorist. Emil går ut skolan i Malmö därefter flyttar han ensam tillbaka till Karlskrona och tar värvning i skeppsgossekåren vilket var möjligt vid denna ålder. Hildegard bodde kvar i Malmö några år. Därefter flyttar hon tillbaka till Karlskrona.

I Karlskrona bodde hon med sin syster Caroline, hennes man led av diabetes och dog, så dessa två systrar tillbringade resten av livet tillsammans. Det gjorde de i de fattigaste kvarteren i Karlskrona vid slutet på det som nu heter Chapmansgatan, vid varvsmuren. Husen var av trä och full av ohyra som då och då röktes ut. Toaletter fanns på gården. Husen var dragiga och bestod av lägenheter med ett rum och kök som så ofta på den tiden.

Carolina Syster till Hildegard

Hildegard och hennes syster var ständiga gäster till högtider hos Emils familj. Trots Emils trångboddhet fanns det alltid plats. I bouppteckning för Hildegard var det minus i kassan. Sonen Emil fick stå för en stor del av begravningskostnaderna då det saknades likvida medel. I Bouppteckningen står Hildegard som fabriksarbeterska, att notera.

Emil ca 1920

Emil tjänstgör som skeppsgosse fram till början av 1920 talet. Enligt en historia berättad av Emils son råkade han ut för spanska sjukan under sin tid som skeppsgosse. Han skulle då ha varit skendöd men upptäcktes bland övriga lik av en sköterska.

Vid nitton års ålder träffar Emil, Elsa Carlsson. Relativt snabbt blir hon gravid och föder ett barn någon månad innan bröllopet i augusti 1919. De får ytterligare fem barn men det är en helt annan historia. Vid varje högtid var Hildegard och Carolina gäster hemma hos Emils familj, trots att man bara hade en etta att bo i. Hildegard slutade sitt liv på fattighuset likt sin fader hade gjort tidigare.

Från fattighuset Karlskrona. Hildegard tvåa från höger
Del av Bouppteckningen

Släkt var det här

Tell Me Your Family Story

And I'll Tell You Mine

%d bloggare gillar detta: