Gnetteryd 1833

Till Gnetteryd flyttar Elsa Mathsdotter 1833 för att gifta sig med den 20 år äldre smeden Anders Petersson. Gnetteryd är en liten by norr om Karlskrona. Det var här allt började.


Till Elsa om du var här


När du sitter där i din himmel kan du med gott samvete titta ner på dina arvingar. De finns nu både i Amerikat och Sverige. De flesta har levt ett tämligen gott liv. Några har deltagit i de krig som varit efter din bortgång.

Både första och andra världskriget, samt anhöriga till dina arvingar också i Korea och vietnamkriget. Det är först nu senare delen av 1900 talet och de sista 20 åren som det har blivit möjligt att gå till högre studier. Dina arvingar har framför allt varit arbetande medborgare. Några äventyrare som blivit omskrivna finns också.

Tittar man lite närmare på dina arvingar så finns det några fantastiska människoöden. Många gånger tar det tid att hitta allt men väl där är det upplevelser som slår de flesta Hollywoodfilmer. Hoppas kunna hitta fler av dina arvingar och berätta om dom på denna webbsida som är tillägnat dig. Hittills har det varit mest jordbruksarbetare, industriarbetare, några gav sig ut på sjön. Dina bröder ställde till det med rättvisan, men det vet du redan. De fick ett gott liv till slut och likaså deras arvingar. Nu finns det musiker, en hyllad lärare av högsta rang och en är polis i New York, en tillhörde sverigeeliten i maraton för 84 plus åringar. En bridgemästare i elitklass. En elithandbollsdomare. Två journalister, en nominerad till kristallen pris, en känd författare och en översättare av engelsk litteratur, en berömd fotograf för svt2 samt stridspilot, ett flertal lärare på olika nivåer i Sverige. Ovanligt många var skomakare , ett yrke som inte är vanligt i dessa tider. En är universitetslärare i USA. Flera näringsidkare och entreprenörer som haft stor betydelse för relationerna mellan arvingarna. Inte minst men sist ett femtontal släktforskare, kanske mer.

Detta är början, det finns fler som väntar på att bli upptäckta.
Det finns en del goda historier som är värda att återberättas. Detta kan å andra sidan utesluta vissa personer och släktskapsrelationer. Dock kommer släktträd att finnas med. En del får mer utrymme och forskning. Jag har också tagit mig friheten att sätta in  händelse eller person i en kontext och skriva utifrån det en trolig historia.  

Mvh      Din dotter dotterdotters son   
Crister


Elsa och hennes bröder

Till Elsas och hennes bröder Jöns – Nils – och Carl (Charles Freeland) och deras familjer.

Om Elsa och hennes liv
Nils- Alla barn emigrerade
Carl -Charles Freeland familj


Elsa och hennes barn

Till Elsa och hennes barns familjer


Ingrid-Marie och Bernard Vinberg
Hedvig och Carl Fredrik Karlsson


Mattis och Carl ej publicerade än


Berättelser

Till Berättelser från arvingarna

Att göra en flivver
Mordet i Bråstorp
Elsas Thornberg dagbok
-Cajsas brev till Erika

– Drömmen om Amerika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.