Drömmen om Amerika

Eller mannen som inte ville dö

Johan Edvard föddes den 10 December 1872. Han var äldsta barnet och son till Mattis Johansson som var son till Elsa Matsdotter som är denna webbsidas huvudperson.
När han är tre år föds hans lillasyster Hilma Natalie.   Familjen flyttar från Tving till Långasjö vid den småländska gränsen. Fler syskon kommer till och åren rullar på. Vid tolv år söker Johan skepsgossetjänst och flyttar hemifrån. På femtonde året kommer hostningarna alltmer intensivt. Han försökte alltmer dölja hostningarna och de blodiga uppstötningarna. Han hade sett det tidigare flera gånger vänner eller släktingar som reser bort och aldrig kommer hem igen. Deras blodiga upphostningar signalerade död. Hans anställning som 3dje klass sjöman blev alltmer ansträngt. Så småningom på hans tjugonde år förstod han att det var allvar att döden var efter honom, det var en kapplöpning med liemannen. Den 4 april 1893 beviljas han frisedel från militären han var inte längre skepsgosse. Johan hade en förstående vän i pigan Anna Månsdotter, som tjänstgjorde hos bokhållare Elmgren. Många var de nattliga samtal, om livet drömmar och ångest och resan till Amerika. Inte minst hur anhöriga skulle reagera. Visste de redan eller fanns hoppet där. Johan var familjens hopp till något bättre han var den förstfödde som skulle överta faderns gård. Johan ville inte ta över gården, han ville inte bli träskomakare som sin fader, han ville till Amerika. Han hade hört av kusiner och släktingar som emigrerat hur bra allt var i landet bortom haven.
Anna lovade höra sig för om vad far och mor visste. På nätterna satt hon och höll hans hand lindrade smärtan både i kroppen och huvudet. En sista gång besökte han sina föräldrar och syskon. Det var planlagt, pengar hade han sparat biljetten var köpt och prästen informerad att Johan skulle till Amerika. För så står det i kyrkböckerna.”åkt till Amerika”. För sina anhöriga och kara skulle han vara Johan som for till Amerika. Det skulle talas om han , det skulle spekuleras om han var rik, när han skulle komma tillbaka. Han skulle finnas hos alla utan att bli bortglömd, mytomspunnen som hans farmors bror Carl som nästan blev dömd till döden men frikänd och emigrerade och bodde nu i kansas. Han ville leva, när han nu inte fick detta ordnade han det ändå.
Den 24 Juni 1893 avled johan Edvard Matisson pa flottans sjukhus i karlskrona. Vid sin sida fanns Anna. Enligt hans önskan var han i Amerika.
Johan var ett av många offer för turberkulos. Men även ett offer för drömmen om Amerika.

Längst till höger står N Amerika. Husförhörslängd från Långasjö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.