Victor Vinberg 1874-1954

Elsas Mathsdotters barnbarn

Viktor var son till Ingrid Marie, näst äldsta barnet av fyra. Född i Blekinge men uppvuxen i Göteborg. I Göteborg fann Victor sin blivande fru Ebba Molin. Ebba kom från en stor familj med många barn. Victor och Ebba fick följande barn

Rosa Vivi Ingeborg (Vera) Winberg Munsell Pronay 1900-1980

James John Jemmy Wiliam 1902-?

Doris Ebba Winberg 1905- 1983

Allan Willy Alrik (Howard) Winberg 1907-1971

Bror Arvid Herbert 1909-1912

Victors två äldsta barn Vivi Rosa senare Vera Munsell och lillebror James Johny tar avsked i Göteborg med kusinen Elsa Tornberg. De såg inte sina föräldrar på arton år. Juni 1910

En av hennes äldre systrar, Rosa åkte tidigt över till USA efter att hon arbetat som piga i Falköping. Hon återkom efter något år och arbetade ihop till en ny biljett. Några år senare vid 26 års ålder lämnar hon Sverige för gott. Väl i USA träffar hon den stilige Howard Munsell. De gifter sig men får inga barn. Det får Ebba och Victor. Tre flickor och två pojkar. Livet som skomakare för Viktor är hårt vid denna tid i början på seklet. Familjen flyttar runt i Göteborg. Kontakten mellan systrarna är troligen rätt intensiv, på den tiden mätt. Rosas barnlöshet är en stor sorg. När så tillfälle ges skickar Victor och Ebba sina två äldsta barn med deras kusin Elsa Thornberg över till USA. Barnen Viviane Rose och James är endast 10 och 7 årgamla. De har nästan inga pengar med sig men har en destination och släktingar i stället. James ändrar sitt förnamn till Jenny under överfarten för att kunna åka med sin kusin och storasyster i damernas avd. De tar sig till England först där de byter båt och avseglar från Southamton. Året är 1910. På denna båts passagerarlista har Viviane Rosa och James bytt efternamn till Munsell. Enligt ett dokument tillhörande Viviane Rosas barnbarn ansöker Howard Munsell om att adoptera syskonen.
Hur tänkte Ebba och Victor ?. Hade dom planer på att komma efter eller? Att komma till Elis Island som emigranter gjorde, måste ha varit en näst intill ”skräckupplevelse”för så små barn.
Väl framme tog Rosa Munsell väl hand om barnen. Viviane Rosa byter så småningom namn till Vera Munsell. James tar tillslut i vuxen ålder tillbaka sitt gamla efternamn Winberg.

Rosas äktenskap med Howard är stormigt. Howard och Rosa gifter sig en andra gång i Mexico. Några år senare skiljer de sig för gott. Howard finner en ny fru. Rosa skriver i sitt testamente att min f.d. Man får inget av mitt arv och han vet varför.

Rosa och Howard adopterar inte bara Vera och James utan även deras lillebror Allan 1907 -1971 som byter namn i USA till Howard efter sin styvfar. Sitt efternamn behöll han. Allan åker ensam över till USA 11 år gammal. 1918
James drar sig undan vad jag kan förstå. Han flyttar till Victor och Ebba som emigrerar 1928. Han syns bara i folkräkningarna och då som boende singel tillsammans med Victor och Ebba. Här finns också under en tid deras dotter Doris som emigrerar med Victor och Ebba. Deras andre son Bror dör ung i Göteborg 1912 tre år gammal.
Med tiden blir Victor en uppskattad person och skomakare. Han avlider 1954. Två år före Ebba.

THE DAILY NEWS, TARRYTOWN, N. Y.. WEDNESDAY, APRIL 21. 1954

Läs också Tina Perrys berättelse om Elsa Tornberg

Släkt var det här

Tell Me Your Family Story

And I'll Tell You Mine